23 Mayıs 2012 Çarşamba

Değişen Futbol Sistemleri,Stoper Sorunu ve Sol Bamba Transferi...



 Bundan 20 sene önce Dünya Futbolunda "Libero" kavramı vardı, yani "Sweeper", yani "Süpürücü"... Libero'lar stoperlerin arkasında oynar, açıklarını kollar, yaptığı hataları telafi ederdi... 90'lı yılların sonuna doğru değişen futbol sistemi Libero kavramını futboldan sildi... Libero'ların görevlerini süpürücü stoperler yapmaya başladı.. Artık futbolda olmayan Libero mevkisi oyuncularına örnek olarak Dünyadan Franz Beckenbauer ve Türkiye den Ogün Temizkanoğlu'nu gösterebiliriz...



 Libero'ların futbol dan silinmesiyle "Ön Libero" kavramı doğdu.. yani Orta sahanın arkasında, arkaya sarkan topları kesen, önündeki oyuncuların daha rahat oynamasını sağlayan ve Savunma hattıyla orta alan arasında köprüyü kuran oyuncular.. Günümüzde artık "Ön Libero" kavramı da yavaş yavaş önemini yitiriyor, Avrupa'nın önde gelen kulüpleri tek yönlü oyuncularını elden çıkarıyor.. Didier Zokora bu elden çıkarmanın bir ürünü olarak Trabzonspor'a satıldı.. Yeni Futbol sisteminde oyunun iki yönünü de oynayabilen çift yönlü orta saha oyuncuları değer kazanıyor..


 Asıl konumuza dönüp Trabzonspor'un yeni transferi Sol Bamba'yı değerlendirecek olursak, Sol Bamba kesinlikle bir Süpürücü Stoper değil.. Uzun boyu,güçlü fiziği,pozisyon bilgisi,hava hakimiyetiyle Glowackhi'nin stiline benzer ama ondan çok daha kaliteli bir stoper olan Sol Bamba'nın alınmasını çok doğru bir hamle olarak görüyorum.. ama yeterli bulmuyorum... Trabzonspor ; statik stoperinin arkasını temizleyecek,çabuk,hamleli bir stoperin eksikliğini Egemen gittiğinden beri hissediyor.. Giray-Sol Bamba ikilisinin doğru bir ikili olmadığını ve Giray'ın yerine Süpürücü özelliklere sahip bir stoperin alınması gerektiğini düşünüyorum..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder